www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home PRAKSA Ljetna praksa: Preventivna zaštita slika u župnoj crkvi sv. Jakoba I. Starijeg u Galiciji

Ljetna praksa: Preventivna zaštita slika u župnoj crkvi sv. Jakoba I. Starijeg u Galiciji

E-mail Ispis
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
There are no translations available.

jakob-gal

Robert POTOČNIK (UMAS, Konzervacija-restauracija, II. god.)


SAŽETAK
Robert Potočnik, student druge godine studija konzervacije-restauracije, u kolovozu 2002. godine preventivno je konzervirao šesnaest slika na platnu iz župne crkve sv. Jakoba I. Starijeg u Galiciji pokraj Celja. Obnova crkve započela je dvije godine ranije. Slike su bile pohranjene u prostor bivše mrtvačnice, koji se pokazao potpuno neadekvatnim. Zbog neprimjerenih uvjeta u kojima su čuvane, slike su pretrpjele znatna oštećenja. Zbog nedostatka novca, slike su i nakon preventivne zaštite (otprašivanja i pakiranja) morale biti vraćene u svoj privremeni depo.


U kolovozu 2002. godine u župnoj crkvi sv. Jakoba I. Starijeg u mjestu Galicija pokraj Celja (Slovenija) preventivno sam konzervirao i u privremeno skladište pohranio šesnaest slika na platnu. Četrnaest slika tvori ciklus Križnog puta. Te su slike djelo Matije Bradaške, značajnog slovenskog slikara krajolika kasnonazarenskog smjera, koji je djelovao u XIX. stoljeću, a na jednom od ovih platna se i potpisao. Dvije druge slike prikazuju Srce Isusovo i Srce Marijino, a autor im nije poznat.

Prije dvije godine započeo je rad na obnovi unutrašnjosti crkve. Tom su prilikom slike skinute sa zidova i pohranjene u mrtvačnicu koja se nalazi iza crkve. Jedna na drugoj, naslagane su uz zidove prostorije ili stavljene na hrpu s predmetima koji se više ne upotrebljavaju.

Prostor mrtvačnice se ne koristi. Zbog neodržavanja je u jako lošem stanju. Krov prokišnjava, a prozori su razbijeni, pa je bio potpuno neprimjeren za skladištenje slika. Tako pohranjene, umjetnine su bile izložene izrazitim fluktuacijama parametara okoliša. Velike i nagle oscilacije vlage i temperature bile su uzrokom brojnih oštećenja koja variraju u tipu i opsegu. Okviri su napadnuti crvotočinom. Nedostaju im manji strukturni dijelovi (rezbareni ukrasi i sl.), a pozlata i polikromija su oštećeni. Na većini je slika najviše stradao tekstilni nositelj. Platna su na više mjesta pokidana, ali ta oštećenja nisu mehaničke prirode, odnosno nisu uzrokovana ljudskim faktorom. Najvjerojatnije se radi o uznapredovaloj oksidaciji platna zbog koje je ono postalo krto i neelastično. I slikani je sloj oštećen, no u manjoj mjeri. Na nekim je površinama jako raspucao (iskrakelirao), a sitni komadići boje su otpali. Poleđina slika bila je prekrivena debelim slojem prašine i površinske nečistoće.

Nakon što sam izvršio procjenu stanja umjetnina i uvjeta okoliša u kojima su se nalazile, krenuo sam u provođenje mjera njihove zaštite. Prvi je korak bio djelovanje na vanjske uzroke propadanja, odnosno reguliranje neodgovarajućih mikroklimatskih uvjeta (temperature, vlage, svjetlosti, zagađenja). Od samoga je početka bilo jasno da se u prostoriji neće moći osigurati stabilni mikroklimatski uvjeti, jer bi za to trebalo izolirati krov, postaviti dvostruke prozore i sl. Iz više razloga, prvenstveno financijskih, ovdje to nije bilo moguće izvesti. Umjesto toga, moralo se improvizirati s raspoloživim sredstvima i materijalima. Na prozore, koji su djelomično bili zakucani daskama, postavio sam PVC foliju. Tako sam spriječio direktan ulaz vlage, ali i pretjerano strujanje zraka, tj. propuh). Metalna mreža na prozoru priječit će pristup životinjama.

Slike sam prvo lagano otprašio velikim kistom. Da ih zaštitim od oscilacija relativne vlažnosti, mehaničkih oštećenja i nakupljanja prašine i nečistoće, na poleđinu svake slike postavio sam kartone nešto većih dimenzija od umjetnine. Slike sam potom umotao u prozirnu foliju. Prednost je kartona, ali i drugih higroskopnih materijala, što mogu upijati višak vlage ili je otpuštati ukoliko je zrak presuh, i tako djelovati kao regulatori relativne vlažnosti.

Pri skladištenju sam pazio da slike budu odignute od poda. Ispod njih sam stavio drvene podmetače ili komade debljeg stiropora; tako će biti zaštićene od vlage, insekata i glodavaca. Neće se oštetiti ni u slučaju poplave. (Treba imati na umu da krov prokišnjava.) Slike sam naslagao duž unutrašnjih zidova prostorije, jer su oni suši od vanjskih. Na vanjskim se zidovima kondenzira vlaga, a to može oštetiti umjetninu. Pazio sam da slike stoje vertikalno, ali da budu stabilne.

Zbog nedostatka novca, Zavod za kulturnu baštinu ne planira okvire konzervirati i restaurirati, već ih u potpunosti zamijeniti. Moj je zadatak da i te okvire preventivno zaštitim i transportiram u najprikladniji prostor.



Objavljeno: 3. ožujka 2003.
Posljednja izmjena: 15. listopada 2011. (S. M. Sunara)
Lektorirano: 15. listopada 2011. (M. Gojčeta Milić)
celje_001.jpg
Privremeni depo
celje_002.jpg
Zatečeno stanje slike iz ciklusa Križnog puta
celje_003.jpg
Oštećenja tekstilnog nositelja i slikanog sloja
celje_004.jpg
Poleđina slike prekrivena debelim slojem površinskih nečistoća i prašine
celje_005.jpg
Lice slike Srce Isusovo prije zahvata
celje_006.jpg
Poleđina iste slike
celje_007.jpg
Preventivna zaštita poleđine slike
celje_008.jpg
Slika nakon vraćanja u privremeni depo

celje_009.jpg

Slika nakon pakiranja

 

celje_010.jpg
Slike u depou
 
Discuss (0 posts)

Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare