www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ODSJEK ODJEL ZA KONZERVACIJU I RESTAURACIJU ZIDNOG SLIKAR Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika

Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika

E-mail Ispis
Ocjena: / 17
LošeOdlično 
There are no translations available.

mozaici


Brojni spomenici zidnoga slikarstva i mozaika na području južnog dijela Hrvatske, od Istre do Cavtata, uz pripadajuće otočje i kopneno zaleđe, njihovo stanje i nužnost zaštite – ne samo onih najpoznatijih i manje poznatih, već i sve većeg broja novootkrivenih zidnih slika i mozaika, čemu smo gotovo svakodnevno svjedoci – dovoljan su razlog školovanja konzervatora-restauratora stručnjaka za zaštitu ovog dijela kulturne baštine.

Cilj je tijekom studija kroz nastavni plan i program osposobiti studente da se nakon zaslužene diplome uključe u zajednicu stručnjaka koja se bavi zaštitom zidnih slika i mozaika te da svojim daljnjim radom i usavršavanjem postanu samostalni stručnjaci. Dugoročan cilj je učinkovito i stručno proučavanje, istraživanje, procjenjivanje i preventivno djelovanje, izravni zaštitni zahvati, prezentacija te tehničko i znanstveno usavršavanje struke i stručnjaka zidnoga slikarstva i mozaika i, u konačnici, doprinos ukupnom razvoju zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.

Nakon jednogodišnjeg upoznavanja sa svim specijalističkim usmjerenjima koje nudi studij konzervacije-restauracije, a pri tome sluša kolegij Uvod u konzervaciju-restauraciju zidnog slikarstva i mozaika, student se odlučuje za izbor jedne od ponuđenih smjerova. Na taj će način u buduće, kroz osam semestara, imati koncentriranu teorijsko-praktičnu nastavu, u ovom slučaju, na kolegiju Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika. Na petoj studijskoj godini student, uz mentorsko vodstvo, obrađuje odabranu temu diplomskog rada. Tema se odnosi na neko područje zaštite zidnih slika ili mozaika.

Velik dio nastave izvodi se izravno na kulturnim dobrima i vezan je uz terenski rad. Odsjek za konzervaciju-restauraciju surađuje sa svim institucijama koje se, više ili manje, dotiču zaštite kulturne baštine. Veliki oslonac u realizaciji programa ovog specijalističkog usmjerenja je Hrvatski restauratorski zavod. Specijalizacija "zidne slike i mozaici" njeguje suradnju i s drugim ustanovama u kulturi.

Voditelji specijalističkog usmjerenja su dr. sc. Branko Matulić, doc. (prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu), i mr. sc. Tonči Borovac, pred.




Objavljeno: 12. siječnja 2009.

 
Discuss (0 posts)

Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare