www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Novosti s interneta

Novosti s interneta

E-mail Ispis
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
There are no translations available.

klikanje

Sagita Mirjam SUNARA, viši asistent (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)


Dva sajma restauracije u studenom
Pregled novosti s interneta započinjemo najavom Međunarodne smotre zaštite i obnove kulturne baštine, Feria Internacional de Conservación y Restauración del Patrimonio (FIRPA), koja će se održati od 12. do 14. studenog u Armilli u Granadi (Španjolska). Detalje potražite ovdje.
U Kölnu se, pak, od 17. do 21. studenog održava bijenalni međunarodni sajam za muzeje, konzervaciju i baštinu, EXPONATEC COLOGNE. Program nudi pregršt zanimljivih događanja, od kojih posebno izdvajamo predstavljanje Instituta za konzervaciju i restauraciju Fakulteta primjenjenih znanosti iz Kölna, s kojim Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije već nekoliko godina surađuje na projektu konzervacije i restauracije inventara crkve Gospe od Šunja na Lopudu. Apsolventi ove škole predstavit će svoje radove kroz polusatna predavanja 19. i 20. studenog na tzv. Diplomatag-u.

Suvremena umjetnost: web stranica, seminar u prosincu i konferencija 2010. godine
Stručnjake uključene u konzervaciju i restauraciju djela suvremene umjetnosti, ali i kustose, znanstvenike, arhiviste, povjesničare umjetnosti i istraživače koji se bave ovim područjem, upućujemo na web stranicu Međunarodne mreže za restauraciju suvremene umjetnosti - International Network for the Conservation of Contemporary Art (INCCA). Tu ćete naći informacije o mogućnostima obrazovanja i usavršavanja,  kalendar zbivanja, detalje o projektima i najave konferencija te niz članaka koji se bave  teorijskim i etičkim pitanjima, očuvanjem, dokumentiranjem, materijalima pa i pravnim aspektima djela suvremene umjetnosti. Osobita je pažnja posvećena (komunikaciji s) umjetnicima, jer je jedan od ciljeva ove organizacije prikupljanje podataka o radu umjetnika, metodama i materijalima koje koriste, značenju koje pojedini materijali (za njih) imaju te njihovim pogledima na propadanje i restauraciju.
U Ljubljani se početkom prosinca održava seminar  "Access to Contemporary Art Conservation, Access2CA". Iduće godine, od 9. do 11. lipnja, u Amsterdamu će se održati međunarodni simpozij provokativnog naziva "Contemporary Art: Who Cares?". Predavanja će biti organizirana u tri tematske skupine: umjetnička produkcija i razvoj kolekcija, briga i zaštita djela suvremene umjetnosti, te pristup, prezentacija i publika.

Tečaj za restauraciju drva u Norveškoj
Od 24. svibnja do 2. srpnja u Oslu će se održati četrnaesti po redu tečaj za konzervaciju drva, International Course on Wood Conservation Technology (ICWCT). Pod okriljem UNESCO-a organiziraju ga Međunarodni centar za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property, ICCROM),  Uprava za kulturnu baštinu Norveške (Riksantikvaren), norveško Sveučilište za znanosti i tehnologiju (NTNU) i norveški Institut za istraživanje kulturne baštine (NIKU).
Program uključuje predavanja (sudjeluje između 20 i 25 predavača), vježbe, praktični rad, posjete muzejima i izlete. Radni jezik je engleski, a svi polaznici na kraju polažu ispit. Prijave se primaju do 29. siječnja 2010. godine.

Još jedan elektronički časopis o restauraciji
Nakon elektorničkog časopisa e_conservation, čiji je novi broj upravo objavljen, predstavljamo znanstveni časopis za konzervaciju, muzeologiju i povijest umjetnosti, CeROArt. Do sada su objavljena četiri broja. Članci su pisani na francuskom i/ili engleskom jeziku, a mogu se preuzeti u pdf formatu.
Tema petog broja bit će Restauracija na pozornici i iza kulisa, a svoje radove možete predati do 15. veljače 2010. Za jesen 2010. godine najavljeno je specijalno izdanje časopisa, u kojem će 'bolonjski' studenti govoriti o svom iskustvu studiranja i predstaviti rezultate dosadašnjeg rada. Poziv za suradnju upućen je svim mladim restauratorima!

Klikom miša na konferenciju!
Od samog početka svog djelovanja, Gettyjev institut za konzervaciju posvećen je diseminaciji informacija kroz publikacije, konferencije, radionice i javna predavanja. Prije nekoliko godina omogućio je besplatno preuzimanje velikog broja svojih publikacija u pdf formatu, a sada se na njegovim stranicama mogu pratiti i predavanja sa stručnih skupova koje svake godine organizira. Većina restauratora, barem onih u Hrvatskoj, zbog skromnih financijskih mogućnosti rijetko ima priliku putovati u inozemstvo radi neke konferencije, još manje na drugi kontinent. Jednim klikom miša, Getty je uklonio i ovu prepreku.
U svibnju ove godine u Gettyjevom institutu u Los Angelesu održan je dvodnevni simpozij pod nazivom "Facing the Challenges of Panel Paintings Conservation: Trends, Treatments and Training". Premda će zbornik radova biti objavljen tek sredinom 2010. godine, video zapisi svih predavanja već su dostupni na njihovoj web stranici. Na istom se mjestu može pogledati i video zapis konferencije "The Object in Transition: A Cross-Disciplinary Conference on the Preservation and Study of Modern and Contemporary Art" održane u siječnju 2008. godine.
Stranice Gettyjevog instituta doista nude obilje materijala za istraživanje: osim konferencija i javnih predavanja, tu su kratki video zapisi o projektima ove institucije, dokumenti vezani uz zaštitu kulturne baštine (od 1877. godine do danas!), informacije o projektima koje vodi, ali i Getty Conservation Institute Newsletter, e-novina koja u svakom broju obrađuje jednu temu iz područja zaštite kulturne baštine.

Preporuka za korisnike Facebooka
Na kraju, sve korisnike popularnog društvenog portala Facebook upućujemo na grupu International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works (IIC), koja svakodnevno objavljuje linkove na zanimljive web stranice, najavljuje konferencije, istraživačke projekte i knjige te donosi vijesti iz konzervatorsko-restauratorske struke.
Primjerice, preporučit će vam da pogledate kratki film o restauraciji razbijenih kineskih vaza u Fitzwilliam muzeju u Cambridgeu ili onaj o restauraciji tekstilnog predmeta u Victoria & Albert muzeju u Londonu, uputiti vas da pročitate Van Goghova pisma ili pregledate online enciklopediju CAMEO (Conservation & Art Material Encyclopedia Online), pretraživu bazu koja sadrži podatke o preko deset tisuća materijala koji se koriste u restauraciji i umjetnosti, a uz to uključuje Forbesovu bazu podataka o pigmentima.



Objavljeno: 25. listopada 2009.

linkovi2_01

Feria Internacional de Conservación y Restauración del Patrimonio (FIRPA), 12.-14.11.2009.

linkovi2_02m

Contemporary Art: Who Cares?, 9.-11.6.2009.

linkovi2_03

International Course on Wood Conservation Technology, 24.5.-2.7.2009.

linkovi2_04

Conservation, exsposition, Restauration d'Objets d'Art, CeROArt

linkovi2_05m

Video zapisi konferencija Gettyjevog instituta za konzervaciju

 



  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare