www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO V. konferencija studenata konzervacije-restauracije, Zagreb 2008.

V. konferencija studenata konzervacije-restauracije, Zagreb 2008.

E-mail Ispis
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
There are no translations available.

konf-5-zg

Tanja BAČIĆ (Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva, III. godina)

Nikola RADOŠEVIĆ (Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika, III. godina)

 

S A Ž E T A K
U Zagrebu je 25. i  26. travnja 2008. održana V. konferencija studenata konzervacije-restauracije. Domaćin i organizator konferencije bio je Odsjek za restauriranje-konzerviranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na V. konferenciji studenata konzervacije-restauracije, održanoj 25. i 26. travnja ove godine u Zagrebu, sudjelovali su  studenti i profesori  konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Akademije za umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani, Odsjeka za restauriranje Umjetničke akademije u Pragu te Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Na prijemu održanom u prostorijama Odsjeka  za konzervaciju-restauraciju u Zamenhofovoj 14 riječi dobrodošlice sudionicima konferencije uputio je pročelnik Odsjeka za restauriranje-konzerviranje umjetnina  doc. Jagor Bučan, a u Velikoj predavaonici  Akademije likovnih umjetnosti u Ilici sudionike je pozdravio  prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju ALU-a, red. prof. Peruško Bogdanić.

Konferencija je službeno započela  predavanjem studenata Odsjeka konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu o terenskoj nastavi održanoj na nalazištu antičkog kupališta u Varaždinskim Toplicama. Nakon predavanja studenata ALU-a, o  konzervatorskim intervencijama na zidnim slikama i žbuci u Varaždinskim Toplicama govorila je voditeljica projekta,  konzervatorica  iz Potsdama mr. sc. Dagmar Dammann.
Odjel za konzervaciju i restauraciju zidnih slika i mozaika Umjetničke akademije iz Splita  predstavio je tri projekta izvedena tijekom akademske godine  2007/08. O projektu  faksimilske rekonstrukcije zidnih i stropnih oslika u radnoj sobi don Frane Bulića u Tusculumu govorila je Ana Vrdoljak, studentica IV. godine, a Krešimir Bosnić, student III. godine, predstavio je zahvat na zidnim oslicima u baroknoj crkvici sv. Roka u Umama kraj Tugara. Nikola Radošević govorio je o  zahvatima  na podnicama antičkih termi u Visu.
Nakon njih  na red je došla prezentacija studentice Hane Kurtović s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, koja je održala predavanje o vrstama i načinu uporabe  furnira. Rok Hafer s Akademije za umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani održao je  predavanje  na temu laserskog skeniranja gotičkih drvenih polikromiranih skulptura sv. Agneze i sv. Ursule.
Popodnevni ciklus predavanja započeo je izlaganjem apsolventice Julije Baćak (UMAS, Split), koja je govorila o konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na slici "Sveta Obitelj sa sv. Ivanom". Studenti Umjetničke akademije u Pragu, Denisa Cirmaciova, Kristina Malkova i Vaclav Krouz govorili su o restauratorskim radovima u crkvi u Kadanu u zapadnoj Bohemiji.
Po završetku popodnevnih izlaganja, mr. sc. Katarina Hraste predstavila je Katalog umjetnina restauriranih na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju, izdan povodom desete obljetnice osnutka ovog Odsjeka i Umjetničke akademije u Splitu.

Novi ciklus predavanja u subotu 26. travnja započela je Vanja Marić, studentica Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, predavanjem "Konzervacija i restauracija papirnog oltara iz Korčule".
Uslijedilo je predavanje Tadeje Kajzar i Urške Grošelj, studentica sa Akademije za umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani, s temom konzervacija i restauracija portreta princeze Henriette iz kolekcije umjetničkih djela dvorca Snežnik u Sloveniji.  Studentica Dunja Vedriš sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu govorila je o konzervaciji i restauraciji oltara sv. Marije iz crkve sv. Nikole u Dubrovniku.  Ivana Sambolić, s istog fakulteta,  prezentirala je restauratorske radove na kožnom antependiju Gospe od Karmela iz kapele sv. Petra u Dubrovniku. Studentica Tea Trumbić (ALU, Zagreb) imala je zanimljivo predavanje o vrstama, izradi, materijalima, uklanjanju i zaštiti grafita i grafitnih oslika.

Konferencija je zaključena okruglim stolom za studente u prostorijama Odsjeka za restauriranje-konzerviranje umjetnina. Studenti su otvoreno razgovarali o problemima unutar struke, koncepcijama studija te organizaciji i održavanju  terenske nastave. Međusobno su razmijenjena iskustva i informacije.
Susret studenata konzervacije-restauracije završio je u opuštajućoj atmosferi uz glazbu i roštilj u vrtu Odsjeka  za konzervaciju-restauraciju u Zamenhofovoj ulici. Domaćin sljedeće, šeste po redu konferencije studenata kozervacije- restauracije, Odsjek je za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Radujemo se ponovnom susretu!




Objavljeno: svibanj 2008.






















Lektorirano 2. studenog 2011. (M. G. Milić)

stud-k-zg_001m.jpg

Peta konferencija studenata konzervacije-restauracije okupila je studente iz Hrvatske, Slovenije i Češke

stud-k-zg_002m.jpg

Izlaganje splitskog studenta Krešimira Bosnića na temu zahvata na zidnim oslicima u baroknoj crkvici sv. Roka u Tugarama

stud-k-zg_003m.jpg

Predavanja su se održavala u velikoj dvorani Akademije likovnih umjetnosti

stud-k-zg_004m.jpg

Konferencija je zaključena okruglim stolom na kojem se govorilo o problemima konzervatorsko-restauratorske struke i organizaciji studija

 

 
Discuss (1 posts)
Osvrt B. Brauna na petu konferenciju (Kvartal)
Nov 14 2009 18:59:08
Osvrt na V. konferenciju objavljen je u časopisu Kvartal: hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=42209

"Ovogodišnju konferenciju organizirala je Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, sa sudjelovanjem studenata zagrebačkog, splitskog, dubrovačkog, ljubljanskog i praškog sveučilišta. U svojim izlaganjima sudionici su prikazali primjere konzerviranja i restauriranja nepokretne i pokretne spomeničke baštine, od konzerviranja rimskih termi, renesansnih fresaka, štafelajnog slikarstva, polikromirane drvene skulupture do restauracije kožnog antependija i restauriranja papira iz 17. stoljeća."

Autor teksta je Bojan Braun.
#66

Discuss this item on the forums. (1 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare