www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO IV. konferencija studenata konzervacije-restauracije, Dubrovnik 2007.

IV. konferencija studenata konzervacije-restauracije, Dubrovnik 2007.

E-mail Ispis
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
There are no translations available.

dubrovnik07

Sagita Mirjam SUNARA, viša asistentica


S A Ž E T A K
Od 29. ožujka do 1. travnja 2007. u Dubrovniku je održana IV. konferencija studenata konzervacije i restauracije. Novost ovogodišnje konferencije, na kojoj je održano četrnaest predavanja, bilo je sudjelovanje studenata dodiplomskog i poslijediplomskog studija restauracije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani. Time je ovaj, sada već tradicionalni susret poprimio međunarodni karakter.

Od 29. ožujka do 1. travnja 2007. u Dubrovniku je održana IV. konferencija studenata konzervacije i restauracije. Ove godine domaćin i organizator konferencije bio je Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, a novost je bilo sudjelovanje studenata dodiplomskog i poslijediplomskog studija restauracije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani, čime je susret poprimio međunarodni karakter.

Nakon pozdravnog govora dr. sc. Antuna Karamana, pročelnika Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku,  održana je projekcija promotivnog filma o ovom Odjelu. Konferenciju su otvorila dva predavanja studenata konzervacije-restauracije Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu: Veronika Meštrović govorila je o istraživanju utjecaja okoliša i konzervaciji antičkih ulomaka iz kninskog muzeja, a Petra Barać održala je predavanje na temu "Kako spriječiti biološka oštećenja tekstilnih predmeta u depou zbirke Viteškog alkarskog društva".

Mateja Vidrajz i Nina Dorič, studentice poslijediplomskog studija restauracije Akademije likovnih umjetnosti iz Ljubljane, govorile su o prezentaciji i restauraciji slike iz impresionističkog razdoblja Mateja Sternina "1575". Njihova kolegica Petra Bešlagić održala je predavanje o čišćenju lica slike "Sv. Nikola" Petra Liberija. Predavanja slovenskih studenata zaključila je Urša Nagoda, studentica dodiplomskog studija restauracije na ljubljanskoj Akademiji, predavanjem pod nazivom "Anđeo s trubom – priprema istraživanja za restauratorsko-konzervatorski postupak".

Nakon što su Ana Ćorak, Irena Antunović i Robert Kralj održali izlaganje o praksi restauracije papira na dodiplomskom studiju umjetnosti i restauracije Sveučilišta u Dubrovniku, uslijedio je blok predavanja studenata Odsjeka za restauriranje-konzerviranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Emina Kos održala je predavanje pod nazivom "Žena s lepezom – restauracija i konzervacija". Petra Dinjaški, Ana Pavešković-Burazer i Sabina Orst, također studentice zagrebačkog ORKU-a, predstavile su prisutnima projekt konzervacije i restauracije drvenih polikromiranih skulptura iz dijecezanskog muzeja u Požegi. Nakon njih je Elena Perković govorila o sudjelovanju zagrebačkih studenata konzervacije-restauracije na 7. međunarodnoj studentskoj radionici u Firenci. Marina Ferenžir održala je predavanje o konzervatorsko-restauratorskim radovima na oltaru  sv. Josipa te na slikama "Sv. Lucija" i "Svi Sveti" u crkvi Sv. Trojstva u Legradu. Uslijedila su dva izlaganja dubrovačkih studenata, "Restauracija drva" Antonije Muratti i Stijepa Jukića te "Restauracija metala" Latice Zekić.
Konferenciju je zaključila prezentacija projekta Podljepljivanje – tehnike, materijali i primjeri iz prakse studenata konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu. Uz uvodnu napomenu Sagite Mirjam Sunara, prezentaciju projekta, koji je u formi web-stranice dostupan na CD-ROM-u, održali su Lana Kekez, Ivana Bojić i Tomislav Grzunov. Sudionicima su zatim podijeljeni i CD-ovi s projektom, a čitateljima napominjemo da će se cijeli materijal uskoro naći na stranicama časopisa In situ. Na samom kraju studentica Lana Kekez govorila je o posjetu studenata četvrte godine studija konzervacije-restauracije UMAS-a Sajmu restauracije u Ferrari i radionicama (Opificio delle Pietre Dure) u Firenci.

Nakon što su predstavnici svih visokoškolskih institucija koje su sudjelovale zahvalili domaćinima, mr. sc. Eva Winkler, predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koja će ugostiti iduću, 5. studentsku konferenciju, najavila je uključivanje studenata konzervacije-restauracije Likovne akademije iz Praga. Mr. sc. Zvjezdana Jembrih, viši asistent na ORKU-u, predložila je da se ta obljetnica obilježi izdavanjem Zbornika radova, a ideju su s oduševljenjem pozdravili svi prisutni.

Susret je završio razgledavanjem povijesne jezgre Dubrovnika i zajedničkim ručkom u Gradskoj kavani. Tijekom trodnevnog druženja, studenti su stekli dragocjeno iskustvo javnog izlaganja te su se upoznali s radom svojih kolega i novim dostignućima u praksi. U tom su smislu osobito vrijedna bila predavanja studenata poslijediplomskog studija konzervacije-restauracije iz Ljubljane koji su došli u pratnji pročelnice Restauratorskog odjela Akademije za likovnu umjetnost, Miladi Makuc-Semion. Zbog svega navedenog, s nestrpljenjem iščekujemo iduću studentsku konferenciju.




Objavljeno: 26. travnja 2007.















































Lektorirano 27. listopada 2011. (M. G. Milić)

dub_001_m.jpg
Domaćin četvrte po redu Konferencije studenata konzervacije-restauracije bio je Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku

dub_002_m.jpg

Pozdravni govor održao je dr. sc. Antun Karaman

dub _003_m.jpg

Veronika Meštrović (UMAS) govorila je o istraživanju utjecaja okoliša i konzervaciji antičkih ulomaka iz muzeja u Kninu

dub_004_m.jpg

Hrvatskim  studentima po prvi su se puta pridružile kolege iz Slovenije. (Na slici: Petra Bešlagić, studentica poslijediplomskog studija Akademije likovnih umjetnosti iz Ljubljane)

dub_005_m.jpg

Zanimljivo predavanje Emine Kos (ALU) o konzervaciji i restauraciji slike "Žena s lepezom"

dub_006_m.jpg
Elena Perković (ALU) održala je izlaganje o Sedmoj međunarodnoj studentskoj radionici u Firenci
dub_007_m.jpg
L. Kekez, I. Bojić i T. Grzunov (UMAS) predstavili su projekt pod nazivom Podljepljivanje: tehnike, materijali i primjeri iz prakse

 

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare