www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home PRIJEVODI Sarah Everts, "Očuvati umjetnine od plastike"

Sarah Everts, "Očuvati umjetnine od plastike"

E-mail Ispis
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
There are no translations available.

everts
Sagita Mirjam SUNARA, docent (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

 

Uz odobrenje časopisa Chemical & Engineering News, donosimo prijevod članka "Preserving Plastic Art" novinarke Sarah Everts o propadanju i konzervaciji umjetnina od plastike.

"Dok ‘zelene’ brine dugovječnost plastične ambalaže na gradskim odlagalištima i u netaknutim vodama dubokog oceana, muzejski restauratori vode bitku s vremenom kako bi spasili plastične predmete u svojim zbirkama; "njihov nekoliko desetljeća dug vijek trajanja ne može se nadmetati s tisućljetnom stabilnosti antičkih bronci ili predmeta od kamena," stoji u tekstu. "Da bi stvar bila gora, propadanje nekih vrsta plastike nije problem samo za predmet koji je od njih izrađen. Ponekad se molekule koje nastaju raspadom prenesu na obližnje predmete, potičući koroziju, pojavu mrlja ili propadanje. Istraživači i restauratori traže način kako da dijagnosticiraju oštećenja plastičnih predmeta i umjetnina prije nego što ona postanu vidljiva. Usto razvijaju strategije koje će pomoći da se produlji vijek trajanja ovih vrijednih predmeta"

Prijevod je objavljen na blogu Doktor za umjetnine.

Sarah Everts, "Očuvati umjetnine od plastike" 305.72 Kb

 

Translated and reprinted with permission from Chemical & Engineering News (Volume 89, Number 29, July 18,2011, pp. 29-31). Copyright 2011 American Chemical Society.


s
Objavljeno: 18. kolovoza 2011.

 

everts_01

Yvonne R. Shashoua, konzervatorica-znanstvenica Nacionalnog muzeja Danske u Kopenhagenu, restaurira lutku za testiranje sudara iz 1970-ih godina. Iz PVC lutke izlučuje se plastifikator. (Fotografiju ustupila Y. Shashoua)

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare