www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ODSJEK ODJEL ZA KONZERVACIJU I RESTAURACIJU KAMENA Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija kamena

Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija kamena

E-mail Ispis
Ocjena: / 14
LošeOdlično 
There are no translations available.

kamen

 

Najveći broj naših starih građevina i predmeta kulturne baštine izrađen je od kamena. Kamen je, osobito na području južne Hrvatske, stoljećima bio glavni građevini materijal: sjetimo se samo antičkih prijestolnica Salone i Narone, palače cara Dioklecijana, gradova Trogira, Šibenika, Zadra i Dubrovnika.
Mada se kamen smatra simbolom opstanka, dugovječnosti, otpornosti i bjeline, riječ je o materijalu koji je, kao i sve drugo u prirodi, podložan propadanju. Danas se osjeća akutna potreba za izvornim kamenom i tradicionalnim načinom njegove obrade, osobito kada je u pitanju obnova spomeničke baštine. Radi takvih je potreba pri Umjetničkoj akademiji osnovano specijalističko usmjerenje za konzervaciju i restauraciju kamena.
Tijekom studija studenti savladavaju osnovna načela konzervacije i restauracije kamena te povijesni, etički i profesionalni kodeks struke. Osobita se pažnja obraća upoznavanju geoloških vrsta kamena, uzroka propadanja kamena te tradicionalnih i suvremenih metoda njegove obrade. Kroz predavanja i praktičan rad na umjetninama studenti usvajaju znanje o povijesti i tehnologiji materijala koji se koriste u konzervaciji i restauraciji kamena, kao i metodološko-tehnička načela dokumentiranja restauratorskih zahvata. Imaju mogućnost primjenjivanja najdjelotvornijih izvršnih tehnika i materijala u svrhu zaštite spomeničke kamene baštine te se osposobljavaju u praktičnim vještinama izvođenja samostalnih zahvata na osnovu usvojenih teoretskih znanja.
Nakon što se tijekom prve godine studija student upozna s općim zakonitostima konzervatorsko-restauratorske struke i opredijeli se za konzervaciju-restauraciju kamena kao specijalistički smjer, kroz narednih osam semestara ima koncentriranu teorijsko-praktičnu nastavu iz tog područja.
Studenti imaju mogućnost sudjelovanja na različitim konzervatorsko-restauratorskim projektima, od kojih su neki osobito značajni, primjerice konzervatorsko-restauratorski radovi na Peristilu Dioklecijanove palače, zahvati na mramornim skulpturama iz Augusteuna Narone ili na umjetninama iz lapidarija Arheološkog muzeja i Muzeja grada Splita. Odsjek surađuje s nekoliko institucija: Hrvatskim restauratorskim zavodom, Arheološkim muzejem i Muzejem grada Splita i dr., a sve radi boljeg očuvanja kamene spomeničke baštine Republike Hrvatske.
Voditelj specijalističkog usmjerenja za konzervaciju-restauraciju kamena je Ivo Donelli, izv. prof.
Objavljeno: 12. siječnja 2009.
 
Discuss (0 posts)

Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare