www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Stručno putovanje: Posjet MUO-u i Šumarskom fakultetu u Zagrebu

Stručno putovanje: Posjet MUO-u i Šumarskom fakultetu u Zagrebu

E-mail Ispis
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
There are no translations available.

kresic_zagreb

Stjepan KREŠIĆ (Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva, 3. godina)
Petar RADOVIĆ, Jerko MATOŠ (Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva, 5. godina)

S A Ž E T A K

Stjepan Krešić, Petar Radović i Jerko Matoš, studenti specijalističkog usmjerenja konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva, posjetili su Muzej za umjetnost i obrt (MUO) te Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz pratnju astistentice Vesele Bizaca i docentice Larise Aranza. Svrha putovanja bila je upoznavanje s radom restauratorskih radionica MUO-a, obilazak izložbe "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" te posjet Odjelu za istraživanje drva Šumarskog fakulteta.

 

Prva postaja u Zagrebu bio je Muzej za umjetnost i obrt (MUO); tu nas je dočekala mr. art. Maja Velicogna Novoselec, restaurator-savjetnik. Provela nas je kroz radionicu za restauraciju metala, keramike i stakla, u kojoj radi s restauratorom Goranom Budijom, zatim kroz radionicu za restauraciju drvenih skulptura i štafelajnih slika, a na kraju nam je pokazala radionicu za restauraciju tekstila.
U radionici za restauraciju metala, keramike i stakla vidjeli smo nekoliko predmeta koji će nakon restauracije biti izloženi u stalnom postavu ili na tematskim izložbama. Kolegica Velicogna Novoselec održala je kratko predavanje u kojem je opisala nekoliko zanimljivih primjera iz restauratorske prakse. Problemi s kojima se muzejski restauratori susreću slični su onima na koje nailazimo i mi u našoj radionici, baš kao i tehnike i materijali koje u radu koriste. Ipak, ima nekih razlika. Kolege u MUO-u  imaju vrlo ograničeno vrijeme za istraživanje i izradu dokumentacije, a rokovi se uvijek moraju poštivati jer su datumi izložbi unaprijed određeni.
Radionica za restauraciju štafelajnih slika i polikromiranog drva bila je sljedeća na redu. Tu su nas dočekale restauratorice Ksenija Pintar i Jasminka Podgorski Antolović. Osim zahvata na dvjema drvenim skulpturama, vidjeli smo vrijednu uljanu sliku na drvu flamanskog porijekla koja na poleđini ima  potpuno sačuvan parketaž.
Nakon ovoga je na red došla radionica za restauraciju tekstila. Više restauratorice  Antonina Srša i Iva Čukman pokazale su nam čime se sve njihova radionica bavi; od pohrane objekata i izrade lutaka za izlaganje odjevnih predmeta do konzervacije i restauracije umjetnina od tkanine. Kako na Akademijinom Odsjeku za konzervaciju-restauraciju ne postoji specijalističko usmjerenje za tekstil, bilo je vrlo zanimljivo upoznati se s ovom specijalizacijom.
Nakon mnoštva zanimljivih umjetnina i primjera restauratorskih zahvata opustili smo se uz izložbu "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" koja je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena krajem siječnja, a traje do 30. travnja. Na izložbi se može vidjeti mnogo toga, od načina odjevanja muškaraca i žena, namještaja, slika i fotografija do Peugeota oldtimera smještenog u predvorju. Bili smo ponosni što smo razgledavajući izložbu  ugledali sliku Jerolima Miše "Pučišća", na kojoj su naši kolege Jerko i Petar godinu dana ranije izvodili konzervatorsko-restauratorske radove.
Nakon izložbe uslijedio je predah uz ručak, a zatim smo krenuli u razgledavanje gornjogradskih crkava, među kojima i crkve sv. Marka.

Sutradan je na rasporedu bio Šumarski fakultet. Na Odjelu za znanost o drvu primili su nas dr. sc. Jelena Trajković, izvanredni profesor. i dr. sc. Bogoslav Šefc, viši asistent. Profesorica Trajković  održala je zanimljivo predavanje o dendrokronologiji drva, tehnici kojom sa sigurnošću možemo odrediti starost određenih vrsta drva. Metoda se uspješno primjenjuje i kod određivanja starosti umjetnina načinjenih od drva na  kojima je vidljiv raspored godova.
Nakon predavanja obišli smo ksiloteku (zbirku drva) koja slovi za najveću u ovom dijelu Europe. Ksiloteka sadrži primjerke od oko tri tisuće vrsta drva, ne samo iz Hrvatske, već iz svih dijelova svijeta. Neobično je bilo navesti bilo koje drvo kojeg se možemo sjetiti i za nekoliko trenutaka pronaći primjerak na policama! Vidjeli smo i upečatljivu staru metodu za određivanje vrste drva pomoću sustava perforiranih kartica (tzv. "ručni kompjuter"). Bili smo zadivljeni golemim brojem uzoraka drva i izgledom ksiloteke, a voljeli bismo da i na našem odsjeku imamo jednu manju zbirku drva – onih vrsta koje se najčešće susreću u izradi umjetnina.
Nakon ugodnog i poučnog boravka na Šumarskom fakultetu, vrijeme do polaska autobusa za povratak u Split skratili smo ručkom i obilaženjem ostalih zanimljivosti koje nudi grad Zagreb.

(Pogledajte još fotografija na Facebook stranici Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.)Objavljeno: 4. travnja 2011.
Lektorirano 4. studenog 2011. (M. G. Milić)
muo-sf_01Sl. 1 Muzej za umjetnost i obrt (MUO) - radionica za restauraciju metala, keramike i stakla

muo-sf_02Sl. 2 Jasminka Podgorski Antolović, radionica za restauraciju štafelajnih slika i polikromiranog drva

muo-sf_03Sl. 3 MUO - radionica za restauraciju tekstila

muo-sf_04Sl. 4 Slika Jerolima Miše "Pučišća" na izložbi "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata"

muo-sf_05Sl. 5 Šumarski fakultet u Zagrebu, posjet ksiloteci

muo-sf_06Sl. 6 Uzorci drva u ksiloteci

 

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare